לפני מספר ימים התחלתי לחפש לעצמי מצלמה דיגיטלית חדשה. אינני צלם מקצועי, אך אני מכיר את הבסיס. אני צריך את המצלמה לצלם כל מיני תמונות כשאני עושה סקירות וסתם לצלם תמונות מעניינות בחוץ אם אני נתקל בכל מיני דברים מעניינים ואני מעוניין במשהו שהוא יותר איכותי ממה שיש לי בטלפון (נקסוס 5). לא חיפשתי לעצמי DSLR מפלצתית אלא משהו שקרוב מאוד ל-DSLR או מצלמת סופר זום ממש טובה.
מצאתי כל מיני מצלמות מעניינות, אבל משהו אחד מאוד הפריע לי: מי שמכיר אותי, יודע שבכל מה שקשור לציוד שהוא שלי פרטי, אני "קונטרול פריק" במובן שאני אוהב לשלוט בכל אספקט של הציוד ולהכיר אותו כמה שאני יכול, ואם זה אומר לפתוח את הציוד – בשמחה ולעזאזל האחריות (בין כה על רוב הציוד שיש לי האחריות פגה אחרי … 10 דקות מהרגע שאני מגיע הביתה איתו).
וזה בדיוק מה שהפריע לי עם המצלמות סופר זום. אתה יכול לצלם תמונה ב-20 מגה-פיקסל, אבל וידאו? 1080P בקידוד שנקבע, באחד הפורמטים שנקבע ולא פיקסל או פריים אחד יותר למרות שרוב המצלמות יכולות לצלם ביותר פריימרים לשניה את הוידאו או מצב Burst יותר גבוה, אבל היצרנים חוסמים זאת ופותחים זאת בדגמים יותר גבוהים וכך הם מרוויחים על אותה חומרה בשם דגם אחר – יותר.
בשוק הסמארטפונים המצב עד כה הוא אותו דבר. אתה יכול לצלם תמונות מרהיבות וגדולות, אבל כשזה מגיע למצב צילום Burst לדוגמא, תקבל מקסימום 10-15 תמונות והוידאו – במקרה הטוב 1080P למרות שאין ממש מגבלת חומרה לצלם יותר פריימים. מה שכן יש, אלו מגבלות מערכת הפעלה, וכאן העניין נמצא גם ב-iOS וגם באנדרואיד.
המצב הזה – הולך להשתנות ממש בקרוב.
בצד של אפל – רק חלק מהטלפונים יוכל להנות מכך (מכשירי אייפון 5 ומעלה), ואילו באנדרואיד – כל מכשיר שיהיה לו עדכון (רשמי או לא) לגירסת האנדרואיד החדשה שתשוחרר חודש הבא – יוכל לצלם בצורה הרבה יותר טובה.
על מה שקורה ב-iOS 8 בכל הקשור למצלמה תוכלו לקרוא כאן
באנדרואיד מה שקורה הוא שגוגל החליטו לבנות את ה-API מאפס ולזרוק את כל מה שהיה מקודם. עד כה, ה-API באנדרואיד איפשר שליטה מאוד מצומצמת במצלמה והמפתחים לא יכלו להשתמש בכל הפוקנציות שלה. היו מספר מצבי צילום קבועים (וידאו, HDR, סטילס) ומעט מאוד הגדרות. כל זה משתנה באנדרואיד החדש ומעתה יש מצב יחיד של סטילס, כאשר האפליקציית צילום תאפשר למשתמש להגדיר כל פיפס אפשרי, החל מ-White Balance ועד מהירות צילום, רזולוציות איזה שהוא רוצה, צילום מקבילי (סטילס ווידאו ברזולוציה יותר נמוכה – ביחד).
אחת הדוגמאות שגוגל נתנה, היא בנקסוס 5. המכשיר כולל מצלמת 8 מגהפיקסל שהתמונות שיוצאות עם האפליקציה שמגיעה איתה כיום היא לא משהו ממש לרוץ ולהתגאות בו (הגרעיניות מטורפת וקשה מאוד להגדיר הרבה פרטים כמו בהירות וכו' באותה אפליקציה), ישנה אפליקציה כמו Camera FV-5 שעולה 10.4 שקלים, אבל היא שווה כל שקל והתמונות שהיא מוציאה הרבה יותר חדות, אבל עדיין – שום אפליקציה לא יכולה לעקוף את מערכת ההפעלה. לאחר העדכון, המצלמה יכולה לצלם 30 פריימים בשניה ברזולוציית 8 מגהפיקסל, ובמילים אחרות: רזולוציה של 4K (לא סטודיו) ב-30 פריימים ללא דחיסה (RAW).
כמה זה פרקטי עם נקסוס 5? לא הרבה, כי המכשיר לא כולל כניסת כרטיס מיקרו SD ואי אפשר להכניס כרטיס עתיר אחסון (כמו זה), אבל צילום HDR ודברים אחרים – יהיו בהחלט אפשריים עם שיפור ענק בהשוואה למצב כיום.
גוגל כמובן אינה מייצרת מכשירים, אך יצרני המכשירים כבר מטמיעים את האנדרואיד החדש שיצא, ומפתחים כבר עובדים על הפונקציונאליות החדשה, כך שבמכשירים הקיימים תוכל להתקין אפליקציה צד ג' ואיתה תוכל לצלם וידאו ברזולוציות 4K ב-Bit rate הרבה יותר גבוה ממה שהיצרן נותן לך (יש GPU במכשיר אז איתו ניתן לדחוס לאיכות גבוהה את הוידאו ולא מה שסמסונג לדוגמא נותנת כרגע – איכות בינונית במטה ברזולוציית 4K וגם ברזולוציות אחרות). תוכל כמובן לצלם ב-RAW ולייצא מהמכשיר קבצי DNG שתוכל לשפר אותם עם Light room של אדובי, מבלי לסבול את הדחיסות האגרסיביות שיצרן הטלפון בחר להשתמש בהם.
לסיכום: אני מבחינתי ירדתי כרגע מהרעיון לרכוש מצלמה דיגיטלית חדשה. אנדרואיד L ו-iOS ישפרו את מצב הצילום בסמארטפונים (וכן, גם בטאבלטים) בצורה חדה. כיום, מכשירים כמו סמסונג S5 ואייפון 5S מציגים יכולות צילום מעולות (נמתין לראות תוצאות של S6 ו-Note-4) והם יקבלו שיפור משמעותי כבר בחודשים הקרובים, ואני מאמין שיצרני ציוד משלים לצילום לסמארטפונים (כמו עדשות או פלאש) ירוויחו הרבה יותר (אפל כבר הוציאה פטנט להברגת עדשות לסמארטפונים/טאבלטים עתידיים, אין לי מושג איך אישרו לאפל פטנט על זה).
הולך להיות מעניין…
אני כבר לא יכול לחכות לעדכון אנדרואיד L על ה-LG G3 שלי. מקווה שיהיה עדכון רשמי בקרוב.
אמנם המצלמה הנוכחית גם מצויינת (LG הצליחה בצורה יוצאת דופן עם המצלמה בטלפון היחיד שלה, יותר טוב מעל מצלמה שראיתי עד היום בטלפון סלולרי), אבל עדיין, הרבה החדשה תפתח כמה דברים יוצאי דופן, ואני מקווה שאני אוכל לענות מזה במהרה.
כמי שעוסק שנים בצילום אף פעם לא תקבל מהטלפון (גם מהטובים ביותר) את מה שמצלמה טובה יכולה לתת! פשוט גודל החיישן מגביל מאד. מאידך אינך רוצה להיסחב עם מצלמה כבדה ויקרה. אז יש לי שתי עצות פשוטות: אל תחפש זום גדול זה בד"כ כבד ומוריד מאיכות התמונה. חפש אחד מדגמי הMirrorless עם חיישן 4/3 או גדול יותר ולא תתאכזב.
שוב, אינני מצפה שחומרה של טלפון תשתווה לחומרה של מצלמת DSL-R. דיברתי בסך הכל על הממשק עצמו. אמרתי שכן – מצלמות של סמארטפונים בהחלט יעקפו מצלמות P&S רבות. לא את כולם כמובן, אך לא מעט מהן וזה קורה כבר עכשיו.
אמממ… אתה מתעלם מהחומרה.
יש מצלמות בגודל של קומפקטיות, שהחומרה שלהן מדהימה, והמתמונות- בהתאם.
LX7 RX100II ועוד…
אי אוהב לצלם, ומגחך כל פעם על כמות ההגדרות האסטרונומית שיש בממשק המצלמה בסמארטפונים רגילים ובמצלמות ביתיות.
פונקצות מיותרות להחריד שמיילא חוץ מ0.03% מקהל היעד הפוטנציאלי לא מכיר ולא משנה. אז למה זה טוב?
אני מצדיע לאפל בקטע הזה. אין בממשק המצלמה שלה אפ' פונקציה אחת שיכולה לסבך את החיים לצעירה בת ה-17 שרק רוצה לצלם את חברה שלה…
נתי, אני יודע.
יחד עם זאת, אני מדבר על מצב אפשרי שיחולק בעצם ל-2: אחת לאותה ילדה בת 17 (שמצלמת משום מה תמיד במאונך במקום מאוזן 🙂 ), ובמצב אחר שמשתמש שיודע מה זה ISO, WB, וכו' – יוכל להגדיר אותם.