יש לי חברים רבים שמבחינה פוליטית הם מהצד הימני של המפה (חלק ימין קיצוני) והם דוגלים בשוק החופשי, הקפיטליסטי, ומעדיפים כמובן שלא תהיה שום רגולוציה ו/או שום התערבות ממשלתית. תנו ל"יד הנעלמה" וכוחות השוק לעשות את שלהם.
האמת? גם אני מאמין בשוק חופשי, אני בהחלט מאמין בתחרות, אבל מה לעשות – אינני חי על אמונות של "היד הנעלמה" (כן, אני בהחלט מבין שזה מטפאורה), ואני חושב ששוק חופשי זה דבר חשוב מאין כמוהו ומונופלים הם אסון.
אבל כמו כל דבר בחיים, גם בתחרות ובשוק חופשי יש בעיות וחברות אוהבות שוב ושוב להדגים כוחניות וחוסר הגינות בסיסי שמצריך התערבות של הרגולטור. קחו לדוגמא את השוק הסלולרי – לפני שהיה פה את גולן טלקום/רמי לוי/הוט מובייל וכו' – היו 3 חברות שעשו את הכל כדי לאמלל את הלקוחות. רוצה מכשיר חדש ונוצץ? קח, תחתום פה, עכשיו תשלם אותו במשך 36 תשלומים ואם אי פעם תעז לחשוב על עזיבה, אתה תשלם את מחיר המכשיר שהיה בזמן ההשקה שלו, למרות שהיום הוא לא שווה יותר מכמה מאות שקלים בודדים. רוצה DATA? קח ג'יגה במחיר מופקע ועל כל מגה שתחרוג – נשחט אותך בכמה שקלים פר מגהבייט. בלי הרגולטור הן היו ממשיכות בתעלולים הללו ועד היום החברות הגדולות "בוכות" על התחרות ומאיימות לפטר אלפי עובדים. אז כן, תחרות שינתה את מצב הסלולר בארץ מהקצה לקצה, שוק חופשי זה טוב, אבל אם הרגולטור לא יפקח עין – החברות ישמחו למצוא טריקים "לכבול" לקוחות ותסמכו על המחלקות המשפטיות שימצאו טריקים מתחת לאדמה כדי לכבול את הלקוחות. כמובן ששוק חופשי בלי התערבות הרגולטור דורסת את החלשים והעניים, אבל לא ניכנס לזה כרגע.
אחת הנקודות שלא היה בה שום התערבות ממשלתית עד כה (למעט הצעת חוק של שלי יחימוביץ' שהתייחסה רק למשרדי ממשלה) – היא עניין התשלום בין עסקים. חברות רבות מעדיפות למרר את חייהם של עסקים יותר קטנים בשיטות תשלום של שוטף + נצח ובכך לגרום לעסק הקטן צרות עסקיות. אותן חברות גדולות יודעות שאם הן ינסו לבקש מהבנקים תנאי אשראי סופר נדיבים הם יקבלו אולי בהתחלה, אולם כיום הבנקים כבר יותר זהירים והם כבר מבקשים ערבונות, ערבים, בטחונות נזילים וכו' – או שתשכח מאשראי נוסף.
אישית, כבעל עסק קטן לתחומי לינוקס/וירטואליזציה/סטורג' – אני מוצא את עצמי לא פעם עומד בסיטואציה לא נעימה וזה לא רק אני אלא גם חברים פרילאנסרים נוספים: חברת X, חברה גדולה מעוניינת בשרותים מסויימים והם צריכים את זה "אתמול". הכל טוב ויפה, עד שמגיע עניין התשלום – זה כבר "סטנדרט" לשמוע חברות שאומרות ללא הנד עפעף שהם משלמים שוטף+90 וחברות התקשורת הגדולות (פרטנר, הוט) כבר "הפליגו" לשוטף+125. עסק שיש לו כמה עשרות פרילאנסרים יכול איכשהו "לשחק" עם ההכנסות – הלקוח הזה שילם ולקוח אחר פרע את החוב ולקוחות X ו-Y צריכים לשלם בחודש הבא, אז אפשר לשלם לפרילאנסרים, אבל מה יעשה עסק קטן שמורכב מפרילאנסר אחד או 2-3? אתת החברות הגדולות זה לא מעניין. מבחינתם אתה "קו האשראי". לא תסכים? אין בעיה, יהיו קופצים אחרים על ההזדמנות.
אז מדוע שאנחנו הפרילאנסרים נממן את החברות הגדולות? אחרי הכל, חברות התקשורת הגדולות מציגות בגאווה לבורסה איך ברבעון האחרון הם הרוויחו מיליארד ויותר שקלים. האם כזה קשה לאותן חברות תקשורת לשלם זמן קצר לאחר קבלת העבודה? כמעט בכל מקום בעולם התשלום מתבצע תוך ימים ספורים. בגרמניה לדוגמא שעשיתי פרויקט מרחוק, בקושי הספקתי לסיים אותו וכבר קיבלתי טלפון מנומס שמבקש חשבונית ופרטי בנק ועוד באותו יום הועבר התשלום. שם, אגב, בין עסקים ה"סטנדרט" הוא תשלום תוך .. 10 ימי עסקים. לא 30, לא 60, לא 90 ובטח לא 120+!
שר הכלכלה החדש, אריה דרעי (שאינני נמנה ממעריציו או מאמונותיו או דרכו הפוליטית) מגבש בימים אלו הצעת חוק שתחייב תשלום לעסקים קטנים במהירות ועד שוטף+30. בטוחני שנראה גדודי לוביסטים מכל מיני חברות גדולות ששוב יריצו את הריטואל של "התערבות בשוק החופשי", איומי פיטורים, קיצוצים ושאר איומים, אבל אני כולי תקווה שאריה דרעי יצליח לעמוד ולהפעיל את כל השפעתו הפוליטית על מנת שחוק זה יעבור. אני מאמין שהשמאל הפוליטי ישמח להצביע "בעד" (לא כולם, אלא אם ראשי המפלגות יתנו הנחיה להצביע "בעד") ואני מאמין שגם המפלגות הדתיות והחרדיות יצביעו בעד, כך שכולי תקווה שהצעת חוק זו תהפוך רשמית לחוק ואנחנו הפרילאנסרים והעסקים הקטנים – נפסיק להיות ה"בנק" של החברות הגדולות.
חץ,
זמן התשלום הוא חלק מתנאי העסקה ויש לשקלל אותו במחיר העבודה. כך לדוגמא לקוח שמשלם בשוטף+30 יוכל לקבל מחיר זול יותר על אותה העבודה מאשר לקוח שמשלם שוטף+60. מהצד שלך אתה יכול כבר היום להכניס להצעת המחיר ״הנחת תשלום מוקדם״ שתעודד חברות שרוצות בכך לשלם מוקדם יותר.
כשדברים נקבעים בחוק זה מגביל את היכולת שלך להתחרות: כך למשל חברה תעדיף לעבוד ״דרך״ חברה גדולה במקום עם פרילאנסר ישירות כדי לעקוף את המגבלה. אין כאן קשר ליד נעלמה או לובי (אני פרילאנסר בדיוק כמוך) — פשוט לא מעוניין לאבד לקוח שבגלל חוק כזה או אחר יחליט להפסיק לעבוד עם פרילאנסרים ולרכוש מחברה גדולה במקום.
ינון, רעיון נחמד אבל לא עובד, מנסיון. כשניסיתי את זה פעם אחת, הם רצו לא פחות מ-40% הנחה על המחיר.
אני עושה את זה כל הזמן.
אצלי תנאי תשלום רגילים הם 14 יום.
30 יום מקבל רק לקוח ותיק שיש לו איתי הרבה עסקאות.
מי שפעם אחת מאחר אצלי בתשלום ולו יום אחד, העבודה מפסיקה. ניתקתי כבר שרתים לכמה אנשים באיחור של יום.
פעם הייתה עובדת שלי בתעשייה אוירית שידועים בתנאי התשלום של שוטף + אינסוף, מאחר שהכסף לא הגיע בזמן, הוריתי לה להשאר שם ולא לעבוד, כמובן ששילמתי לה על השעות האלו אבל זה היה שווה את זה, תוך שעתיים הכסף היה אצלי.
אף אחד לא מאחר בתשלומים אלי אחרי שאני עוצר את העבודה על איחור של יום.
חץ, אני מצטט: "שר הכלכלה החדש, אריה דרעי (שאינני נמנה ממעריציו או מאמונותיו או דרכו הפוליטית) "
אז עם מי כ-ן הינך נמנה?..
הבחור הלך ועשה דבר שלא יעזור בהכרח למגזר שלו, אלא פשוט הלך והחליט לעזור לאנשים "רגילים"
למה הזלזול הזה?
מדוע אתה חושב שאני מזלזל בו? אני לרגע אחד לא זלזלתי בו. ציינתי בסך הכל שזהו אדם שאינני מסכים עם דעותיו הפוליטיות או אמונותיו – אבל יש לו רעיון טוב מאוד ואני חושב שאנשים מכל צידי המפה הפוליטית והאמונית צריכים לתמוך בו בביצוע רעיון זה.
חץ, רק נקודה קטנה שחשוב לי לחדד:
במשך שנים היה רגולטור לחברות התקשורת, וזה לא עזר בשיט חוץ ממשחקי חתול ועכבר של הרגולטור והחברות.
מישהו זוכר היום את הויכוח הגדול על "הורדת דמי הקישוריות"? במשך מלא זמן הרגולטור רצה להוריד והחברות נלחמו בו. בסוף הוא הצליח, קיבל כותרות בעיתון כלוחם בחזקים והחברות עברו להשחיל את הלקוחות דרך חור אחר, בלי שהחשבונות ירדו ולו בשקל.
הדבר היחיד ששינה את שוק הסלולר מקצה לקצה לא היה רגולציה שנכפית על החברות אלא פתיחה לתחרות שהורידה מיד את המחירים באופן דרסטי.
שוטף מעל 14 יום הוא לעג לרש וניצול ציני של מצב הדחוק של העסקים הקטנים בארץ.
למשל בי"ח סורוקה משלם שוטף +90 !! או עיריית קריית גת כנ"ל אתה כבר לא זוכר על מה החוב ומזמן שילמת את המע"מ למדינה אז למה שמישהו באוצר או בכנסת יהיה לו בכלל אכפת מהנושא?
איתמר לולא הרגולציה שחייבה את חברות הוותיקות לאפשר לחברות החדשות להשתמש בתשתיות שלהם בתשלום הוגן,
גולן טלקום/רמי לוי/הוט מובייל התחרות לא היתה נפתחת.
איתמר, ללא הורדת דמי הקישוריות גם התחרות לא הייתה מועילה – אף חברה לא הייתה לוקחת סיכון של חבילה "ללא הגבלה" כאשר על כל דקה היא מפסידה כסף.