נטפליקס הפתיעה הערב במדינות רבות עם ההכרזה כי השרות זמין כמעט לכל מדינה בעולם (למעט צפון קוריאה, סין ועוד מספר מצומצם של מדינות) והעיתונות החלה מיד לפרסם כתבות בנושא, השוואות וניחושים האם יהיו הרבה יותר cord cutters.
גם בישראל רבים התלהבו מהעניין והכריזו מבחינתם שמחר בבוקר הם ויס/הוט – היסטוריה. מניית נטפליקס זינקה זינוק נאה של 9% לפי העיתונות הכלכלית ואנשים רבים חייכו.
אז האם חברות הלווין והכבלים צריכות להתחיל לדאוג מנטישה המונית?
התשובה היא לא.
נטפליקס עשתה עם המהלך הזה משהו פשוט: היא מאפשרת עתה לכל אחד (כמעט) בעולם לצפות בתכנים שהם מייצרים ולמעט מדינות שהיה להם כבר שרות נטפליקס, כל המדינות שהתווספו היום – לא מקבלות כרגע שום ערך מוסף. סדרות וסרטים שאינם מבית נטפליקס פשוט לא יופיעו בקטלוג (אלא אם תשתמש בחיבור עוקף, כמו בעבר).
נטפליקס נותנת למנויים חדשים חודש חינם של צפיה ללא כל התחייבות. אני מאמין שהיום ומחר ובימים הקרובים אנשים רבים ישמחו להצטרף לחודש חינם כדי לנסות את אותו "נטפליקס", לראות את הסדרות (שאולי לא הורידו בצורה פיראטית) אבל עם מנוי של חודש, ובהתחשב בכמות הקטנה של הקטלוג שיש כיום – ניתן לראות את כל התכנים ולא לשלם לנטפליקס אפילו סנט שחוק אחד כי סביר להניח שתסיים את הקטלוג עוד לפני שתסיים את החודש (כמובן שהכל תלוי בטעמו של הצופה).
כך יוצא שבחברות יס ו-הוט שסביר להניח שיתכנסו מחר לישיבה כדי לשוחח על ה"מתחרה" החדש/ישן, לא תהיה סיבה ממשית לדאגה. אני מהמר שאף אחד שיש לו כבר שרות עם עשרות ערוצים – לא ירצה לזרוק את הכבלים/לווין שלו לטובת שרות עם קטלוג סרטים מצומצם, ללא שום תמיכה עברית.
אם עכשיו ניקח את העניין מהרמה הארצית/ישראלית לרמה של כל המדינות החדשות שצורפו – המהלך של נטפליקס לא יתן להם כמות גדולה של לקוחות כי גם באותן מדינות שצורפו – הקטלוג לא כולל תכנים שאינם של נטפליקס, כך שבסופו של דבר – נטפליקס לא תרוויח לפתע עוד עשרות מיליוני משתמשים משלמים.
כאן מגיע החלק שנטפליקס תצטרך להשתמש בכל יכולת מיקוח שלה מול מפיצים והאולפנים בהוליווד (ובשאר מקומות בעולם שמייצרים/מפיקים תכנים) – ונטפליקס תצטרך להיכנס למו"מ על שכירת סרטים/סדרות לתקופות שונות עם Scope גלובאלי וירידה גם לרזולוציות פר מדינה. אחרי הכל, כמעט בכל מדינה יש מפיץ מקומי של התכנים שנטפליקס מעוניינת להציג למנוייה והאולפנים לא יכולים סתם כך להחליט שנטפליקס תשדר במדינה X מבלי לפצות או להגיע להסדר עם מפיץ מקומי (גם אם הוא בתכל'ס לא משדר בסטרימינג את התוכן באותה מדינה) ונטפליקס צריכה להיכנס למו"מ הזה אתמול אם הם רוצים שהמשתמשים החדשים אשכרה יתחילו ממש לשלם על מנוי חודשי, וכל התהליך הזה מגיע עם חתיכת כאב ראש, המון עו"ד, פוליטיקה וכו'.
האם נטפליקס תעשה זאת? אני מאמין שכן אבל אי אפשר לדעת מתי זה יקרה. מתחרים של נטפליקס כמו אמזון וגוגל בקטע הזה דווקא לוקחים להם את הזמן (שמתם לב כמה זמן עדיין בישראל אי אפשר לרכוש ספרות/מוסיקה/סרטים משרותי גוגל או תכני וידאו בזרימה מאמזון?)
לכן חברות הכבלים והלווין יכולות להיות רגועות ולהמשיך לגבות מאות שקלים לחודש. פה בארץ חברת הכבלים והלווין לא ממש מתאמצות לתת למשתמשים דרך להתחבר ולצרוך תכנים דרך האינטרנט (ואולי לתת לי להחליט איזה ערוצים ספציפיים אני רוצה) במקום להעמיד צלחת/לתת לי ממיר באיכות זבל. זה מבחינתם יותר מדי "מתקדם", והן יותר עסוקות במכירת ממירים שבמקומות אחרים בעולם בועטים אותם החוצה (דיסק קשיח בממיר? קשה לפתוח Stream אל הלקוח?).
AMAZON PRIME לא משתווה לאיכות של NETFLIX. האיכות באמאזון על הפנים, סרט נתקע, איכות מפוקסלת, וזה לא רק אצלי.
אני דווקא משתמש עם אמזון פריים ועם ה-Fire TV Stick שמראה לך בלחיצת כפתור את הרזולוציה שהוידאו משודר. לי כן היו בעיות כשהתחברתי ל-WIFI ב-2.4 ג'יגהרץ, אבל כשעברתי ל-5, הכל הסתדר בצורה מעולה.
לדעתי הם כן מודאגים , מדובר בשחקן חוץ חזק מאוד עם תנופה טובה בשוק , במיוחד אצל החברה הצעירים, אין להם הוצאות מקומיות בישראל שזה גם יתרון.
בנוסף יש להם יתרון רציני בזה שלא צריך יחידת HW מקומית, כלומר מבקרים אצל חבר ואפשר לנצל את החשבון, כולל כמובן כניסה ממכשירים ניידים קונסוליות משחק ועוד.
בגדול נטפליקס יכולים לבד לקבוע איזה תוכן נגיש לאיזה מדינה , כיוון שהם חברה גדולה הם יכולים (אולי) להשפיע על האולפנים הגדולים ולהציע תוכן חדש לפני תחנות הטלוויזיה.
כאן בדנמרק הם ניכנסו חזק מאוד ולפי מה ששמעתי המומחים די התפלאו שהם תפסו שוק גדול תוך זמן קצר.
אין לי ספק שחברות הלווין והכבלים צריכות להתחיל לדאוג, הנטישה לא תתרחש תוך יום יומיים אבל בעתיד הרחוק הם יפסידו לקוחות,הרי תחרות זה טוב לצרכנים.