אתמול התבשרנו שאינטל הולכת לחתוך בערך כ-12,000 עובדים עד המחצית השניה של 2017. יכול להיות שחלק מהאנשים פה בארץ יפוטרו, כולי תקווה שלא..
אבל האמת היא שהכתובת היתה על הקיר והנהלת אינטל לצערי מעדיפה להתעלם מכל מיני נתונים שאסביר לגביהם.
נתחיל מתחום הדסקטופ: תסתכלו על זה איך שתרצו, אבל שוק ה-PC רווי, והעניין של הציבור הטכני במעבדים חדשים – נמוך עד נמוך מאוד. קחו דוגמא פשוטה: אינטל הוסיפה תמיכה ב-eDRAM. כמה אנשים זה באמת מעניין אותם? כמה אנשים אשכרה יראו את המעבדים החדשים שאינטל הוציאה לפני מספר חודשים ואותם אנשים ירוצו לרכוש אותם? ממש ממש מעט. בד"כ אחת לכמה שנים חברות משדרגות תחנות עבודה ולאפטופים, אבל כיום אין שום חידוש מרעיש במעבדי הדסקטופ של אינטל שיגרום ל-CTO ליזום ישיבה עם ה-IT, המנכ"ל, כספים וכו' ושבאותה ישיבה יוחלט שכמה אלפי מחשבים יעברו למעבד חדש ומהפכני. חברות קונות PC נוספים ובמקרים רבים הם מגיעים עם המעבדים מהדור האחרון, אבל גם עם הדור הקודם ב-99% מהמקרים החברה תדע להסתדר ואפילו תעדיף מעבדים מהדור הקודם או לפניו, כל עוד המחיר יהיה נמוך משמעותית. כנ"ל במקרים של לאפטופים.
כשזה מגיע לשרתים, המצב של אינטל לא הכי מעודד, במיוחד כשמסתכלים קדימה, כשיותר ויותר חברות עוברות לענן ובמקרים רבים הן מקצצות את כמות השרתים המקומית או לא משדרגים חומרה. נתון שאמור יותר להדאיג את אינטל מגיע דווקא מהלקוחות הגדולים שלה – ספקי שרותי ענן, אלו מסתכלים בחיוב על פלטפורמות אחרות שאינן מבוססות X64 אלא על מעבדים שונים, החל ממעבדי ARM (שאינטל מציבה מולם את ה-XEON-D) בקצה התחתון ועד למעבדי ה-Power8/9 של IBM (שלאחרונה פתחה את הפלטפורמה שלה וחברות רבות קופצות על המציאה. גוגל, פייסבוק והשמועות גם מדברות על מיקרוסופט – כולן מביעות עניין ומתכננות להשתמש במערכות אלו ולהציע פתרונות מבוססים מעבדים אלו ללקוחותיהן). כיום, נזכיר – אפליקציות שרצות על לינוקס רצות מצוין בין אם מדובר על מעבדי ARM או על ה-Power, וגם מיקרוסופט בימים אלו עובדים נמרצות להמיר את Windows Server 2016 ל-ARM (וכנראה גם ל-POWER), כך שמבחינת הלקוחות – הם יוכלו לבחור אם לרוץ על מעבדים של אינטל או של המתחרים.
אבל הבעיה הכי גדולה של אינטל היא בעיה מלפני עשור בערך, בעיה שאינטל לא התייחסה אליה עוד מ-2006 ועכשיו החברה משלמת על כך בפיטורין נרחבים – הלו היא בעיית ה-Mobile.
ב-2006 אם רצית להיות נייד וגם לראות סרטים, לענות למייל ולגלוש באינטרנט, היית חייב לרכוש מחשב נייד. רוצה לשבת בסלון ולהתעדכן מה קורה? אתה צריך מחשב נייד. הטלפונים הסלולריים אז "הצטיינו" במסך קטן, כח עיבוד מאוד נמוך, גלישה סופר-איטית (ורוב האתרים כלל לא הוצגו כראוי בהם) ובקיצור – ההיפך הגמור ממה שיש כיום. אינטל נהנתה מאוד מהסיטואציה כי חוץ מרכישת מחשב נייד (עם מעבד שב-90%+ מהזמן היה מעבד מתוצרתה) לא היתה לך אפשרות אחרת. גם אם חשבת לקנות מק – הוא היה כבר עם מעבד של אינטל. הרווחים טיפסו וההנהלה חייכה.
ואז אפל הוציאו את ה-iPhone שגרם להלם טוטאלי בשוק. הגרסאות הראשונות של האייפון (וגם של מכשירים מבוססי אנדרואיד) לא היו ממש נוחים לגלישה (מסכים קטנים בהשוואה למה שיש כיום), איטיים מאוד מבחינת עיבוד ורינדור – אבל אנשים התחילו לראות, להתלהב ומה שהכי חשוב – לקנות, ובכמויות! סמסונג, אפל ומוטורולה דיווחו על מכירות מצויינות ואינטל ראתה כיצד שוק ה-PC שלה פחות ופחות רווחי והחברה מוכרת פחות ופחות מעבדים.
האם לאינטל היה בזמנו פתרון של מעבד או Chipset שיתאים לטלפון סלולרי? לא ממש. היה להם את המעבדים במשפחת ATOM אבל לא רק שהמעבדים האלו לא היו מספיק חסכניים בסוללה, אלא שגם הם לא היו מתאימים כפתרון סגור. אם יצרן טלפונים היה פונה אז לחברה כמו Qualcomm, הוא היה מקבל פתרון מלא הכולל מעבד, זכרון, Chipset, מודם, Wifi וכו' – בחבילה אחת. לאינטל לעומת זאת, עד לפני מספר חודשים אפילו מודם סלולרי לא היה להם בפתרון והיצרן היה צריך לרכוש מצד ג' מודם ולשלב אותו בלוח.
מיליארדי טלפונים וטאבלטים נמכרו בעשור האחרון, ואינטל לא ראתה רווחים מהמכירות הללו. אינטל יכלה כמובן תוך זמן די קצר לחתום הסכם עם ARM לרכישת זכויות ליצור מעבד עם שאר החלקים ההכרחיים והם היו יכולים עוד עד 2007-2008 לצאת עם פתרון כזה ולהתחיל למכור אותו בצורה אגרסיבית כמו שאינטל יודעת לעשות, אבל ההנהלה באינטל התעקשה שלא ללכת במסלול הזה ולהעדיף אך ורק פתרון "תוצרת בית".
יודעים מתי הגיע הפתרון "תוצרת בית" לשוק הטלפונים? רק לפני כשנה לערך, בזמן שהמתחרים כבר הוציאו דור רביעי וחמישי של מעבדים ועברו כבר ל-64 ביט עם תמיכה של עד 16 ג'יגהבייט זכרון, UFS מבחינת אחסון, צ'יפים גרפיים עם ביצועים מעולים (גם לרזולוציות גבוהות, כולל 4K), ואפילו היום – מעבדי ATOM מסידרה X3,X5,X7 נותנים אמנם ביצועים מעולים מבחינת CPU ומבחינת סוללה – אבל הם נופלים בכל מה שקשור ל-GPU.
כיום השוק הסלולרי מבחינת מעבדים — מאוד תחרותי. חברות סיניות כמו Huawei, MediaTek, RockChip ואחרות מציעות פתרונות מצוינים – במחיר שהוא פחות מהמחיר שאינטל מבקשת, וכך ישנו מצב כיום שרוב הטלפונים הסלולריים והטאבלטים – לא מבוססים פתרון של אינטל אלא פתרון מתחרה.
אינטל חשבה לפני מספר שנים שהיא תוכל לסגור עיסקה עם גוגל שבמסגרתה אנדרואיד יקבל תמיכה רצינית ו"דחיפה" למעבדי אינטל, אך להפתעתם ולצערם, גוגל לא ממש התלהבה מהרעיון. לאינטל יש בהחלט גישה לקוד מקור של אנדרואיד שעדיין לא יצא ואם המהנדסים של אינטל דוחפים תיקונים ואופטימיזציות לאנדרואיד – גוגל בהחלט תשמח לקבלם, אבל כמו שראיתם עד היום – אין שום מכשיר נקסוס מבוסס מעבד אינטל. גוגל דווקא שמחה לעבוד עם אינטל על כרומבוקים (ולראיה – 97% מהכרומבוקים מבוססים על מעבדי אינטל, אפילו לא AMD), אבל לא על אנדרואיד.
חבל שאינטל מפטרת כזו כמות עצומה של עובדים (במיוחד פה בישראל שאינטל היתה לא פעם ולא פעמיים "פתרון מקלט" שקלטו עובדים של חברות שסגרו פה מרכזי פיתוח – כמו AMD לדוגמא). האם פיטורי 11,000 עובדים יעזור? אולי זה יקצץ בכמות ההוצאות, אבל כרגע זה לא יסייע במכירות. יש תחרות אגרסיבית מאוד עם מחירים שצונחים ואינטל צריכה פתרון מתחרה, גם אם הפתרון כרוך בבניית מעבדי ARM או רכישה של אחת מיצרניות מעבדי ה-ARM. לוקח זמן לכבוש נתח שוק דומיננטי, במיוחד אם אתה מגיע באיחור של עשור, אבל זה אפשרי.
תודה על הסקירה ההיסטורית.
למרות שאני בתחום מאז שנות השמונים, אף פעם לא עקבתי אחרי התפתחויות בחומרה מקרוב (אני איש תוכנה).
כמה הערות:
אני מסכים מתחושת בטן שהמובייל הפך את השולחנות ואינטל לא התייחסו לזה מספיק ברצינות.
אני חושד שיש גם עניין שלא נגעתה בו שמעבר למובייל וביצועים יש גם זרם הולך ומתחזק של התייעלות בצריכת חשמל (למשל ראהאת אתרי השרתים של פייסבוק).
מה שמאד חסר לי במאמר זה מראי מקום וגרפים שתומכים במה שאתה טוען. תוספת כזו תיקח את המאמר לליגה ברמה אחרת.
תודה על המחמאות 🙂
גרפים של מה, אתה יכול קצת להרחיב?
למשל מכירות בשוק דסקטופ, מכירות לפטופים, מכירות שרתים של אינטל לעומת שאר השוק, חוזק מחשבי לפטופ, חוזק מעבדים לטלפונים, (חוזק מעבשים לשרתים), ניצולת חשמל של מעבדים, גודל שוק הענן לעומת שוק הלא-ענן, אורך חיים של בטריות ללפטופים וטלפונים.
הייתי גם אומר שהתפשטות ה-4G וה-WiFo, גם השפיעה מאד על איך אנשים עוברים לטלפונים וניידים ומוותרים על מחשבים נייחים.
אם אתה זוכר אינטל היתה בפינה דומה לפני כמה שנים (8או 10, לא זוכר) כשהיתה שנה שבה amd עקפה אותה במכירות מעבדים לשוק הפרטי.
אז אינטל השכילה לעשות צעדים אמיצים, לשנות תוכניות חומש ולמחוק ליינים שלמים של מוצרים ותוך פחות משנה מעבדי core חתכו את המעבדים של amd בסיבוב והחזירו את אינטל להובלה.
השאלה האם אינטל מסוגלת שוב לצלוח בהצלחה כזה סחרור עסקי וטכנולוגי.
מאמר מעניין, כמה נקודות למחשבה:
1. חברות חדשות נוטות לקנות מחשבים שולחניים/ניידים חדשים וחדישים וזה לא השתנה, אולי הם יקנו מעבדים מדור קודם אבל החברות של עוד 6 חודשים יקנו את הדור הנוכחי (שיתיישן קצת ויוזל) וכך הלאה…
2. חברות מחדשות את מלאי המחשבים שלהם כל הזמן ובדרך כלל ישארו באותה ארכיטקטורה, אינטל או מק.
3. שווקים חדשים נוספים נפתחים, שוק הvr וספציפית אוקולוס נדרשים למעבדים אימתניים.
4. חדרי עריכה וגרפיקה ממוחשבת ירכשו כמעט תמיד את המעבדים מהשורה הראשונה שיאפשרו להם לערוך 4k ולרנדר במהירות מקסימלית…כל פלופ שווה כסף.
5. אינטל חלוצה בתחומים נוספים: עיבוד תמונה בזמן אמת (שכיום בנוי כבר בתוך הcpu) מאפשר למעשה לייצר עיניים רובוטיות, אם בפיענוח 2D ואם בסריקת תלת מימד בטכנולוגיות שונות אף חברה אחרת לא מתקדמת בנושא כמו אינטל (אולי רק חברות מתחום הרכב כמו מובילאיי) ובפלטפורמות של מכוניות חכמות זה יתרון גדול.
6. Machine learning, לאינטל ידע עצום בנושא שפותח עולם חומרה חדש בפני עצמו.
אז גם אם נראה שהשגיאה של תחום המובייל ברורה הקרב על השגיאה של העתיד עוד לא הוכרע כלל, אינטל יורה למספר כיוונים בתותחים גדולים ולרוב מספיק לה לקלוע לכיוון גדול אחד בשביל לתפוס שוק שלם.
1. המספרים שמוצגים ע"י אינטל עצמה מראים שחברות קונות פחות ומשדרגות לאחר יותר זמן. הרבה חברות עדיין קונות מעבדים 2 דורות אחורה בכלל.
2. ראה מה שכתבתי בסעיף 1
3. שוק ה-VR קשור יותר ל-GPU מאשר ל-CPU וגם כשמדובר במחשב חדש, כרגע השוק צעיר מאוד כך שבשנה שנתיים הקרובות זה לא משהו שיזיז לאינטל לטוב או לרע
4. חדרי עריכה צריכים כרטיסים גרפיים רציניים, לא מעבדים. הכל נעשה על ה-GPU ואני מכיר לא מעט חברות שעדיין משתמשות במעבדי אינטל כבר 5 שנים ובאותו זמן החליפו כבר 3 דורות של GPU. המעבד האינטלי לא עושה כמעט כלום כי כל החישובים והרינדורים נעשים על ה-GPU.
5. אינטל לא חלוצה בעיבוד תמונה בזמן אמת, כרגע מי שחלוצה זה דווקא nVidia עם מעבדי ה-Tesla שלה לדוגמא.
6. גם Machine Learning ממש ממש לא רץ על מעבדי אינטל כמעט. הוא שוב – רץ על GPU ועל מעבדים או זולים (ARM) או יקרים (POWER) ופה ושם מעבדי אינטל. שוב, שום דבר שממש יסחוף את השוק של אינטל לרווחיות.
כל השווקים שאתה מזכיר נראים לי כשווקי נישה, לא משהו גדול מספיק שאפשר להחזיק עליו מקום ראשון בייצור שבבים.
מאמר מצוין.
אכן החומרה האינטלית נחותה לעומת החומרות של מעבדי ארם מבחינת התמיכה ההיקפית שלה. גם כאשר צריכים לתת פתרון מבוסס על טאבלט חלונות, פתאום מתברר שלמרות שאתה מוציא 5 אלפי שח על טבלט core 5 של פנסוניק, החיישנים כמו מצלמות נחותים מאוד ברזולוציה מפגרת, המגנומטר לא מדייק, אין GPS ועוד. אז יופי שיש מעבד חזק, אבל מה הוא שווה עם פריפריה נחותה? אינטל לא השכילה לתפור חבילת חיישנים טובים עם או ליד המעבדים שלה ועדיין חושבת במושגים שולחניים גם לגבי הניידים ואפילו לגבי הטבלטים. הם היו צריכים ליצור חבילת חיישנים וGPS באיכות טובה שתגיע כסטנדרט עם כל נייד ועם כל טבלט ועם כל סמרטפון. וגם ללחוץ על החברות שיוסיפו לניידים תצורת טבלט (מסך מגע מתקפל בסבסוב על המקלדת) לשימוש בשטח.
הם גם לא מצליחים לתת מלחמה לגבי המחשבים הסלוניים והממוזערים שבתצורת ארם ניתן להשיג במאה דולר. גם כאשר הם מציגים מחשבים ממוזערים המחירים שלהם גבוהים למדי בסדרי גודל ממעבדי ארם. הם בונים על זה שיש קהל שבוי של ישומי חלונות, שיזדקקו להם בכל מקרה, אבל זה לא מצב שימשך לנצח, וגם מיקרוסופט יכולה בסופו של דבר להתאים את חלונות 10 שתרוץ על מעבדי ארם.
המצב של אינטל קצת מטעה, נתחיל ונאמר קודם כל שכל תעשיית הסמיקונדקטור נמצאת בתהליך של קומודיטיזציה עקב מותו של חוק מור. תהליך שכולל מיזוגי ענק ויציאה של חברות מסקטורים שלמים.
קח את קואלקום לדוגמא, שהודיעה ביולי האחרון על צמצום של כ-15% מכוח העבודה שלה. אפשר להגיד הרבה דברים על קואלקום…את מהפכת המובייל היא לא פיספסה…יותר נכון להגיד שהיא הייתה המהפכה.
המצב של אינטל מטעה כיוון שמטעה להסתכל על אינטל ולחשוב שהיא חברה שמייצרת SOC. אינטל תמיד היתה והינה קודם כל foundry. המודל העיסקי שלה הינו שהיא הובילה בפיתוח התהליך והיה לה יתרון תהליך של בין שנה לשנתיים עבור תהליך נתון בייצור המוני. מה שאיפשר לה ב-highend להוציא כמעט תמיד מוצרים שהיו מובילים בדור ובעלי ערך גבוה לתעשייה ובכך תמיד יכלה לשמור על שולי רווח גבוהים. כיוון שאינטל משקיעה (מילולית) סכומי ענק בפיתוח התהליך היא לא יודעת/מתקשה להתמודד בשווקים עם שולי רווח צרים (בשונה מ-TSMC למשל).
אינטל דאגה להעמיד מפעלים בטכנולוגיית ליטוגרפיה מתקדמת יחסית לשוק והכל נגזר מזה (על קבוצות ה-design הפנימיות של אינטל היה לדאוג שקווי הייצור יהיו מלאים). כך למשל אפשר להבין את הרכישה של ALTERA, FPGA זאת דרך מעולה לשמור על קוי ייצור מלאים.
עם מותו של חוק מור יתרון התהליך של אינטל אבד כמעט לחלוטין (גם TSMC וגם SAMSUNG מיצרות היום ב-14-16nm וכל היצרניות דוחות את הכניסה של 10nm https://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_device_fabrication ולכשיכנסו עלויות היצור תהיינה גבוהות מהתהליך הקודם באופן משמעותי בגלל מורכבות התהליך מה שנכון כבר היום).
תעשיית הסמיקונדוקטור היתה שונה מתעשייה מסורתית בכך שהיה לה עד כה אלמנט אקספוננציאלי (חוק מור), דמיין לך שתעשיית הרכב הייתה מסוגלת לייצר כל שנה מנוע שהוא טוב בריבוע מקודמו ובאותו מחיר. עכשיו (אלא אם תהייה פריצת דרך חדשה משמעותית) תעשיה זו תנוע לאט לכיוון של תעשייה מסורתית (בנייה, תעופה, רכב וכו') השלב הראשון הינו קומודיטיזיציה ומיזוגים…והשאלה היא איך אינטל יכולה ליצור ערך מוסף בעידן שכזה. יותר מעניין מה השינוי הזה יעשה לתעשיה כולה…כבר רואים כניסה של שחקנים חדשים (חלקם הזכרת) ומה השינוי הזה יעשה לכל שרשרת המזון ב-IT
הערה קטנה לגבי השרתים, כאן למשל חברות כמו אורקל ועכשיו גם מיקרוסופט חוגגים על הגב של אינטל כיוון שרישיון למסד נתונים (בעברית DB) מבוסס על מספר הליבות ונימים (בעברית CORS+threads) ולא מעניין אותם וירטואליזציה שבה שרת מקבל רק מספר מצומצם של ליבות, כלומר בשורה התחתונה עדיף לקנות שרת חדש עם מעבד בעל 4 ליבות כדי לא לשלם לאורקל הון עתק .