לפני מס' ימים כתבתי כאן בבלוג על הבעיות שאינטל סובלת מהן ובגינן היא החליטה לפטר 12,000 עובדים. אינטל במקביל החליטה לעבור על כל רשימת הפרויקטים שלה, לראות מה אפשר לאחד ומה אפשר לבטל.
הדבר הראשון שאינטל ביטלה – היא סידרת מעבדים עתידיים במשפחת ATOM (ליתר דיוק: Sofia, Braxton) וכמו שאמר זאת מנכ"ל אינטל – הם יוצאים מ-SoC (ר"ת System On Chip).
מה זה בעצם אומר? אינטל עד כה ניסתה לעשות כל מאמץ לכבוש את שוק הסמארטפונים והטאבלטים. הם יצרו את מעבדי Atom במספר גרסאות והם עשו כל מה שאפשר כדי לסייע ליצרנים סינים ואחרים כדי להוציא מוצרים עם המעבדים האלו ובאמת, אינטל עשתה כמעט הכל: הכנת BOM, תכנוני לוחות, יצור ע"י שותפים, בדיקות QA/QC, אפילו לעיתים עבודות OEM/ODM עבור היצרנים (שוב – ע"י שותפים) – העיקר למכור צ'יפים. גם במחיר אינטל הורידה כמה שאפשר (והצ'יפים של אינטל אף פעם לא היו זולים, לא חשוב על איזה SoC מדובר).
ואינטל נחלה כשלון. מדוע? בגלל המתחרים. כשאינטל מבקשים 30$ (מינימום הזמנות 10-20K) באה חברה כמו AllWinner ומציעה צ'יפ ב-5-13$, חברת RockChip מציעה ב-7-14$, חברת MediaTek מציעה ב-10-28$ (זה תלוי כמובן בדגם, איזו משפחת ARM או שילוב כמה דגמי ARM, כמות זכרון נתמכת, יכולות וכו') – אז כמעט אף אחד לא בוחר במעבדים של אינטל, אלא אם מדובר במכשירים שאמורים להריץ Windows 8.1/10, שאז אין אפשרות אחרת חוץ מאינטל.
התוצאה – הרווח של אינטל מכניסה לשוק הזה היה פשוט אפסי וכשמגיעים לטאבלטים, לקוחות עדיין מעדיפים טאבלט אנדרואיד מאשר טאבלט Windows, במיוחד כשהטאבלט אנדרואיד יותר זול לצרכן הסופי.
מה ההשפעה של הצעד הזה? אנחנו פחות נראה מוצרים כמו המוצר הזה במחיר כפי שהוא מופיע באתר של Ali Express:
אינטל בעצם אומרת משהו אחד: מעכשיו, המוצרים שאנחנו נייצר, יהיו אך ורק מוצרים רווחיים. לא עוד מוצרים שמנסים להפיל את המתחרים ע"י מתן הנחות מפליגות עד כדי מחיר עלות.
זה כמובן לא אומר שאינטל מחר בבוקר מפסיקה לייצר מעבדי Atom ומעבדי SoC אחרים. חברות רבות כבר הזמינו מעבדים חודשים מראש ובכמויות לא קטנות, כך שאינטל ממשיכה לייצר הן עבור הלקוחות והן עבור פרויקטים אחרים שהחלו, כך שזה לא נעצר מחר. מה שכן נעצר – זה המעבדים בדור הבא שתכנונן ויצורן – בוטל.
למרות שאינטל ביטלה את ה-SoC הנ"ל, אינטל לא לגמרי יוצאת מהשוק הזה, הם החליטו שבתחום ה-IoT (ה-Internet Of Things, כל הגאדג'טים הקטנים שידברו עם האינטרנט דרך הראוטר הביתי שלך, או איך שאני קורא לזה "פורץ יקר, אל תפרוץ את דלתי, יש לי IoT – כנס משם") הם ימשיכו להתחרות, וכאן שוב מצפה לאינטל תחרות מאוד קשה מצד היצרני מעבדים הסיניים שבתחום זה מציעים טווח מחירים שהוא חד ספרתי (כרגע, רק על ה-SoC, לא על SOM ובטח לא על ה-KIT). איך זה ילך? שאלה טובה.
אינטל גם הולכת להתחרות ב-Cloud וכאן אין ממש חדש, זה מתחיל ב-Xeon-D (גירסה שניה זמינה כרגע, השלישית תופיע בחצי הראשון של שנה הבאה), ממשיך ל-E3, E5 וכמובן E7 (שמצריך משכנתא קטנה) – בתחום הזה לא תהיה לאינטל תחרות בסידרת ה-E כרגע, אבל ל-D – תהיה גם תהיה משנה הבאה.
תחום נוסף שאינטל החליטה להיכנס אליו הוא ה-5G – ע"י הכנסת רכיבי ה-5G ל-Chipset. הצעד הזה נשמע לי מוזר הואיל וכיום כמות המחשבים והטאבלטים שנמכרים עם 4G לדוגמא – אינה כה גדולה (בין רבע לשליש אם זכור לי מסקירה שקראתי של חברת IDC). הצעד הזה לא ממש יניב פירות בטאבלטים או סמארטפונים כי הללו יהיו מבוססים ARM ויצרני המעבד בין כה יציעו דגמים עם 5G מובנה ויצרנים לא נוטים לרוץ ולשלב צ'יפים נוספים אם הם לא צריכם (ומקבלים זאת בין כה מיצרן ה-SoC) ובין כה שוק הטאבלטים שמבוססים מעבדי אינטל אינו גדול (ואינטל יוצאת ממנו). האם אינטל מתכננת פתרונות עבור יצרני ציוד לספקי סלולר? גם כאן יחכו לה מתחרים רציניים החל מנוקיה/לוסנט/אריקסון ואחרים וגם יצרנים סיניים כמו HuaWei ואחרים. בקיצור – מדוע אינטל נכנסת לתחום ה-5G? אין לי ממש מושג.
לסיכום: אינטל מצמצמת תחומים שהיא נמצאת בהם לתחומים די ספציפיים. האם זה יעזור? שאלה טובה. בעבר הרחוק לאינטל היתה תחרות מרה עם AMD, תחרות שאינטל ניצחה בה די בקלות (אחרי הכל, כשהמתחרה שלך מקפיד לפספס ההוצאת מוצרים מתחרים או אפילו לדלג על שווקים שלמים, החיים די קלים), אבל הפעם החיים לא יהיו קלים לאינטל. יצרני מעבדי ARM מקבלים תיאבון מהמכירות סמארטפונים וטאבלטים ושאר ציודים והם בהחלט עושים צעדים להיכנס גם לשווקים אחרים, שוק ה-Low End לשרתים ואפילו לדסקטופים (הכרזה של חברה מסויימת תהיה כנראה בקרוב. אגב, תציצו ב-Ultrabook ש-Xiaomi הולכת להוציא, למרות שהוא מבוסס אינטל), כך שאינטל תצטרך לזוז ולהגיב הרבה יותר מהר מבעבר.