שנים רבות לא היתה טלויזיה בביתי. לא היה לי צורך באחת מכיוון שאת כל התכנים שאני צורך – אני צופה בהם דרך האינטרנט (זרימה או הורדה) על הצגים של המחשב שלי. לאחרונה, עקב התעניינות של לקוח פוטנציאלי מסוים לגבי אפליקציות מאובטחות שירוצו על SMART TV (ללא אינטרנט), החלטתי לחקור את העניין קצת יותר ולרכוש טלויזיה כזו כדי שאוכל לבצע עליה ניסויים (כולל הרכבת לוח קטן לתוך הטלויזיה).
מבחינת מחירים – רוב מחירי הטלויזיות החכמות בארץ הם די נמוכים, אם כי עדיין גבוהים ב-20 עד 40% (ואלו שמעל 65 אינטש – ביותר מ-50%) בהשוואה לחו"ל, ומכיוון שבישראל (תודות ליאיר לפיד) משרד האוצר בטוח שאתה מיליונר – אם אתה קונה טלויזיה מעל 55 אינטש (למרות שבד"כ אתה יכול להשיג טלויזיה כזו באיכות לא רעה בכלל במחיר של 3000 שקל – לפני המכס) – אז התמחור עצמו די מעוות בקצה העליון.
אחד הדברים המצחיקים שקורים הוא שמחירי אותם טלויזיות יותר זולים מ-צגים למחשב. קחו לדוגמא את הטלויזיה שרכשתי – 49 אינטש של סמסונג, דגם Samsung UE49NU7172 4K שאפשר לראות אותו כאן ב-ZAP. כל הסוחרים מציגים את מחירי המסך במחירים של 3000 שקל ומעלה. אני רכשתי את המסך מחברת י. שלום במחיר של .. 2190 שקל כולל מע"מ. קניתי את זה כאדם פרטי, לא כסוחר, לא ביקשתי הנחות. זה המחיר שהוא ביקש ששאלתי מה המחיר, זה המחיר שקיבל. (מדוע יש פער מחירים כזה? תיכף אסביר). במחיר הזה אם תחפש צגים עם רזולוציה גבוהה (לא 4K, נניח 2560X1440) – תוכל למצוא אולי מסכים בגודל 27 אינטש (למעט הדגמים של לנובו שעולים בערך 1000 שקל, אבל אם זכרוני אינו מטעני, יש לא מעט מתלוננים באתרים שונים על הדגמים הללו). מה שאני קניתי מציג רזולוציה של 4K ב-60 הרץ. נכון, אני לא ממליץ לאף אחד לערוך וידאו עם מסך כמו שרכשתי או כל צג טלויזיה (הצבעים "חדים" מלאכותית, מסך כזה נותן מספרים מביכים ב-sRGB, Adobe RGB, DCI P3 וכו') וגם יש צורך במרחק יותר גדול מהמסך למשתמש (כל מיני מספרים רצים בחוץ, אבל מצאתי ש-1.5 מטר בין המסך למשתמש זה מרחק די טוב), אבל החוויה שונה לגמרי בהשוואה לשימוש בצג 27 אינטש ומטה עם רזולוציה גבוהה (יש כמובן גם מסכי מחשב עם רזולוציות 4K בגדלים עד 27 אינטש, אבל אז צריך לבצע DPI Scaling – כלומר הגדלת האותיות, ואז האפליקציות נראות כמו עם רזולוציה של Full HD בערך). זה לא שאני ממליץ לזרוק צגי מחשב לטובת מסכי טלויזיה (אירוניה: בשנות ה-80 רק לבעלי כיס עמוק היה מחשב עם צג יעודי, שלא לדבר על צג צבע!, השאר היו מחברים את המחשב ל…טלויזיה) – אבל מה שאני כן יכול לאמר הוא שהחוויה בהחלט שונה ושווה (וכן, את העריכת וידאו שלי אני יבצע על מסך הטלויזיה אבל בדיקת הצבעים, חדות וכו' – אני אעשה על המסך השני, ה-27" של Dell, שעולה בסביבות ה-4000 שקל).
נחזור לעניין המחיר: סוחרים רבים מוכרים בארץ לדוגמא את הטלויזיות של סמסונג עם כיתוב "יבואן רשמי". לך בכרטיס אשראי זה עולה 20-30% יותר בהשוואה לטלויזיות סמסונג מיבואנים מקבילים כמו י. שלום, תמוז ואחרים. האם שווה לשלם עוד 20-30%? טכנאי התקנות ואותם סוחרים שמוכרים מיבואן ראשי בהחלט יאמרו "כן". אני יאמר "לא" מהסיבה הפשוטה: בין אם אתה קונה טלויזיה SMART בגודל 32 אינטש ומעלה (כולל 75, 80 אינטש) – הטלויזיה פנימית היא אותה טלויזיה, כלומר יש פאנל (ששונה בין הדגמים כמובן), יש ספק כח שטוח, ויש לוח אם. כשיש תקלות, הטכנאי מגיע ומחליף את הלוח אם. כבר חלפו להם הימים שהטכנאי היה צריך לבדוק מתחים ולשבת שעה כדי לבדוק דברים. היום הטכנאי מגיע, פותח, מחליף לוח, בודק שזה עובד, סוגר את הטלויזיה, שם אותה על המתקן בקיר – והולך. כל התהליך לוקח 20-30 דקות (ברוטו). לכן, כשאתה בודק אם לרכוש טלויזיה SMART, בדוק אם יש לך שרות טכנאי עד הבית בתקופת האחריות. כמדומני שכולם נותנים אחריות 3 שנים, אך יש כאלו שנותנים טכנאי עד הבית בחינם שנה ראשונה ו-200 שקלים לביקור בשנתיים לאחר מכן. לכן כדאי לבדוק אם זה שווה לכם לשלם 30% בהשוואה ליבואן מקביל.
ועוד עניין חשוב: אל תחברו את מסך הטלויזיה לאינטרנט! לא חשוב מי יצרן הטלויזיה, ברוב המקרים אבטחת המידע היא ברמה של בדיחה ובקושי מגיעים עדכונים. רוצים לראות נטפליקס, סרטים/סדרות שהורדתם וכו'? קנו לכם סטרימר כמו Amazon Fire TV, nVidia Shield TV, Roku, Apple TV או מכשירים של ספקים כמו יס, הוט, פרטנר. כל המכשירים שהזכרתי מקבלים עדכוני אבטחה ואבטחת המידע שלהם סבירה ומעלה (רק אל תנסו לבצע root למכשיר כמו FIre TV, אחרת המכשיר באותו רגע שובק חיים, יש בתוכו דבר שנקרא eFuse).
לסיכום: מסכי טלויזיה כיום הינם זולים בהרבה מבעבר. הם כמובן מתאימים לסלון בבית, אולם אם יש צורך במסך גדול למחשב כמסך נוסף (לצפיה בוידאו), פתרון מסך טלויזיה הוא פתרון לא רע בכלל. בתור "צג" עיקרי – מצריך שינוי בחדר כך שהמשתמש ישב מעט יותר רחוק (ותשכחו מכל מיני "נוסחאות" של מינימום 4 מטר, או גודל המסך באינצ'ים כפול 3 – המסכים בנויים באותה שיטה שצגי מחשב בנויים: פחות או יותר אותה טכנולוגיה, רק ש"הפיקסלים" יותר גדולים. אנשים יושבים מול צמד מסכי מחשב בגודל 32 אינטש או צגים בגודל 42-49 אינטש ובמרחק של מטר ולא קורה כלום), כך שמסך טלויזיה כזה יכול להיחשב כפתרון לא רע. מבחינת אבטחה לעומת זאת, מסך הטלויזיה מגיע עם אבטחת מידע גרועה מאוד, ולכן לא מומלץ לחבר אותו לאינטרנט.
מה שמייקר היום את הטלוויזיות הוא סוג המסך, מסכים מסוג LED בעיקר של LG וסוני מסוגלים להציג צבע שחור מוחלט , ההבדל הוא שבמקום תאורה אחורית וחסימתה על ידי מסך תצוגה LCD (שלא חוסם מאה אחוז , ובכך לא מאפשר צבעים שחורים מוחלטים) תצוגת LED מייצרת את הצבעים בעצמה, לסמסונג יש מסכי LCD שמסוגלים להגיע לרמה של LED אבל לא במאה אחוז. טוב – אני מקווה שלא פגעתי באף אדם או חברה מסחרית (או גוף בלתי תלוי שעלול לשנות מסלול בחלל החיצון)
בקיצור , במצב הנוכחי , היצרנים מתחרים על טיב המסך עצמו, הצד החכם ממש לא מעניין אותם כרגע, בחלק מהחנויות אפילו ממליצים לקנות כתוספת אפל-TV ובגדול אני מצדיק אותם, מי רוצה להתחיל להריץ פקודות CLI בשיא המתח באמצע סרט .
עוד בעייה שקיימת הייטב בטלויזיות HDMI (בשונה ממסכי HDMI) היא יכולת השליטה עליהן – כל יצרן טלויזיות מכניס את המימוש האישי שלו ל cec וזה לא תמיד עובד כמו שצריך. מה שמחייב אותנו להשתמש ב dpms force off בשביל לכבות או להפעיל את המסך.