אין ספק כי בזמן האחרון הגענו למצב טוב, בו חברות כמו AMD ונבידיה, יחד עם יצרני כרטיסי GPU – מורידים מחירי כרטיסי GPU בחדות. כך לדוגמא, כרטיס כמו RTX 3090ti שהיה נמכר אך לפני זמן מה ב-2500$, נמכר כיום ב-1600$ (בחו"ל) – ומדובר בכרטיס חדש, כך שכיום, בניגוד למצב שהיה לפני מספר חודשים – אין ממש תועלת ברכישת כרטיס מיד שניה שאף אחד לא יודע את מצבו.
ובכל זאת, לפעמים יש מציאות שקשה להתעלם מהם. במהלך החודש הבא, כפי הנראה יופעל מצב Proof Of Stake למטבע Etherium, מה שיגרום להרבה יותר "כורים ביתיים" שישבו על הגדר – למכור את כרטיסי ה-GPU שלהם, ולפעמים היאוש של אנשים גורם להם למכור כרטיסים במחירי רצפה.
אז מה עושים אם מוצאים כרטיסי GPU במחירים כאלו נמוכים, ושיודעים שכרטיסים אלו עבדו עבודה נמרצת זמן רב? האם כדאי לרכוש?
הדבר הראשון שצריך להבין – זה שכרטיסים כאלו, אם רוצים שיעבדו בצורה טובה לאחר כל העבודה שהם עשו – מצריכים השקעה ב"שיפוץ" ה-GPU.
מה זה אומר? זה אומר שבשלב ראשון יש צורך לפרק את הכרטיס, לנקות אותו בצורה יסודית, ולהחליף לו חומר טרמי (לדוגמא: Kryonaut של Thermal Grizzly הוא חומר טרמי מעולה שניתן לרכוש מאמזון). בנוסף, נצטרך להחליף פדים טרמיים (Thermal Pads) לזכרונות בכרטיס (חשוב לשים לב מה העובי שצריך להיות, אחרת יהיו בעיות חימום רציניות).
אחרי כל ההחלפה הזו, נותרת ההחלפה שהיא קצת יותר קשה – החלפת המאווררים. יש צורך לפנות אל יצרן ה-GPU ולרכוש 2-3 מאווררים מקוריים ולהחליף את אלו שהכרטיס הגיע איתם. במקרים רבים, ניקוי של המאווררים המקוריים לא יספק ובחלק לא קטן מהאווררים – פתיחת הפלסטיק למנוע יכולה לשבור את המאוורר.
אחרי כל תהליך השיפוץ עצמו, יש סיכוי טוב שכרטיס ה-GPU יעבוד פחות או יותר כמו שהוא עבד כשרכשו אותו (עם סייגים שתלוים בכישוריו של המשפץ, הפדים, חומר טרמי, כמה יסודי היה הניקוי וכו'), ובכך בעצם לחסוך לא מעט כספים ברכישת הכרטיס.
למי זה מתאים? לא לכל אחד. למי שאין את הנסיון הטכני, רכישה כזו לחלוטין אינה מומלצת (וכן, לתת לחבר ה"ספץ במחשבים" לא מבטיח שהוא יודע מה הוא עושה). לגיימר שרוצה כרטיס נוסף כדי לעבוד SLI? גם לא, הואיל ו-SLI רשמית "מת". למי זה כן מתאים? למי שיש את הידע הטכני לשפץ, את הסבלנות (לקבל חלקים וכו' מחו"ל), ושאין לו כסף לרכוש כרטיס GPU חדש.
לסיכום: כרטיסי GPU יד שניה יכולים להיות רכישה לא רעה, אולם חייבים לזכור שיש צורך בהשקעה ב"שיפוץ" ה-GPU, רכישת חומרים (פדים,חומר טרמי נוזלי, מאווררים), ניקוי, הרכבה יסודית וכו' – שלא תמיד שווים את המאמץ.
מעניין. אותי לימדו שחום מוגזם ו – ICs לא הולכים ביחד, לדוגמה כאשר אני מלחים רכיב כלשהו אני אמור לחשוף אותו לכמה שפחות חום (מהמלחם) ולפרק זמן קצר.
ולכן, מה לגבי ה – ICs? אני מניח שכרטיסים של miners ספגו הרבה התעללות ולאורך זמן מערכת הקירור
שלהם התבלתה (וכתוצאה מכך אולי רכיבים אחרים נפגעו). השאלה שלי האם חידוש מערכת הקירור של הכרטיס
מספקת או שעבודה מואצת של הכרטיס מקצרת את אורך החיים שלו? האם יצא לך לחדש כרטיסים כאלה שלאחר
מכן המשיכו לעבוד ביעילות במשך זמן?
תודה.
חום מוגזם בכרטיס GPU גורם לו אוטומטית לעשות Throttle עד כדי כיבוי אוטומטי, כך שאם היה יותר מדי חום, הכרטיס היה מפסיק לעבוד או עובד לאט.
לגבי מערכת הקירור – על זה הפוסט עצמו מתייחס.
לגבי קיצור אורך חיים – אני בספק.
לגבי חידוש כרטיסים – חידשתי אחד ואני משתמשת בו כים לקידוד וידאו עם Jellyfin. עושה עבודה מעולה.