לאחרונה חזינו בפיצוץ גדול שקרה ב-SpaceX כאשר גם הטיל וגם הלווין הלכו קאפוט עקב תקלה כלשהי (שעדיין נבדקת. מי שרוצה פרטים לכשיחשפו, שיעקוב אחרי חשבון הטוויטר של אלון מאסק), מה שמציב את YES בבעיה – עד כה ב-YES השתמשו לקליטת שידורים בלוויינים עמוס-2 ועמוס-3. עמוס-2 עומד לצאת משרות ממש בקרוב, מה שמשאיר את YES עם עמוס-3 בלבד, כך שאם יש תקלה רצינית – אין קליטה של שום ערוץ ללקוחות.
העניין הוא שהתקלות האלו קורות גם כיום במיוחד לתושבי הצפון כאשר יש שלג או מזג אויר מאוד סוער. כבר שמעתי נציגות שרות שממליצות ללקוחות לשפוך מים על הצלחת במצב כזה (מה הלאה? לזרוק גם כמה ירקות פנימה ולהכין מרק?), ובקיצור – YES צריכה פתרון, אבל ל-YES יש כמה בעיות.
בעבר YES פסלו את הרעיון לשדר דרך האינטרנט עקב עניינים של זכויות יוצרים. אין לי מושג מי האיש/האנשים הטכניים שניגשו לשוחח עם בעלי זכויות היוצרים, אבל מה שמקובל בשוק (לפחות בהוליווד) זה שיהיו המגבלות הבאות:
- הלקוחות שיקבלו שידור חייבים להיות בעל כתובת IP מקומית ישראלית והגוף המשדר חייב לפעול באופן אקטיבי נגד כל מיני פתרונות VPN וכו'.
- בעלי זכויות היוצרים רוצים DRM (ניהול זכויות קניין או בקצרה – נז"ק) כחלק אינטגרלי מפתרון זרימת התוכן ללקוח. בלי זה – אין שידור אפילו לא של ביט אחד.
נוסף לכך כמה בעיות שיש ל-YES במעבר לשידור באינטרנט כרגע:
- חלק מהממירים לא ניתנים להרחבה מבחינת תוכנה, חלק אחר כן ניתן להרחבה אך מדובר בעבודה רצינית של שכתוב ROM, דבר לא כל כך זול ולא ניתן ליישם בצורה גורפת אצל כל הלקוחות.
- שידור ערוץ 1,2,10 דרך האינטרנט יחייב את YES בתשלום של כמה מיליוני שקלים לערוצים – במקרה הטוב
- תוכניות שהלקוח בוחר להקליט – נמצאות בדיסק הקשיח המקומי, לא בענן
- מעבר מלא לשידורי אינטרנט יצריך הקמת תשתית רצינית מאוד, הרבה יותר גדולה מפתרון ה-VOD שקיים כיום
- ואני בטוח שיש עוד כמה בעיות..
אז איך אפשר לפתור זאת? זה, למען האמת ואולי יפתיע חלק מהאנשים – לא כזה מסובך. הפתרונות שיוצעו כאן אינם פתרונות גורפים, אבל הם בהחלט יכולים לתת מענה פרוגרסיבי שלאט לאט לקוחות YES יעברו אליו.
נתחיל בעניין התמלוגים. כפי שסלקום הדגימו היום, YES יכולים לחתום על הסכם עם הערוצים השונים על מנת לקבל אישור לשדר אותם באינטרנט.
כעת ניגש לעניין השידור באינטרנט.
כפי שציינתי לעיל – בעלי הזכויות רוצים DRM, ואת העניין אפשר לכסות די בקלות לפי החלקים הבאים:
צפיה בטאבלט/מובייל
גוגל מציעה DRM מסוג WideVine. ה-DRM הזה קיים ברמות שונות, תלוי במכשירים שנמצאים בלקוח, כאשר הרמה הגבוהה ביותר היא רמה 1 והרמה היותר פופולרית שניתן ליישם בתוכנה היא רמה 3 (כאן ניתן לראות דוגמת קוד כיצד לבדוק איזו גירסה קיימת במכשיר הלקוח). הפתרון של גוגל (WideVine היא בבעלות גוגל) מתאים לשורה של מכשירים כולל אייפון, אייפד, טאבלטים וטלפונים מבוססי אנדרואיד. לאחר בדיקת רמת DRM – אפשר לשדר ללקוח בהתאם, בין אם באיכות SD, או HD או FULL HD, הכל בהתאם להחלטות של YES (רק אל תכתבו אפליקציה גרועה כמו של סלקום TV). אגב, אפליקציה כזו יכולה לרוץ (כל עוד היא תתואם קלות) על סטרימרים מבוססי אנדרואיד שמחוברים לטלויזיה, כך שלא צריך להשקיע לכתוב גרסאות רבות.
צפיה בדסקטופ
ה-WideVine גם תומך בדפדפנים על Windows, מק ולינוקס, גם נטפליקס וגם אמזון משתמשים בו להזרמת פרקים וסדרות, כך ששוב – לא צריך להשקיע בפתרון שונה מבחינת עבודה עם DRM. יש כמובן צורך בכתיבת "נגן" לדפדפן (ב-HTML5/JS ולא ב-Flash), אבל כתיבת קוד טובה לא תצריך עבודה על כל מערכת הפעלה בנפרד.
מה לא מומלץ לעשות: לקחת פתרונות של DRM של מיקרוסופט, אפל או אדובי. כל הספקים האלו תומכים חלקית במערכות הפעלה שונות ובמקרים כמו מיקרוסופט – הם יום אחד פשוט מחליטים להרוג את המערכת (ע.ע. PlayForSure). היו לי בעבר לקוחות שהתעקשו על פתרונות כאלו עד שהם מצאו את עצמם מתמודדים מול תלונות של לקוחות מדוע במכשירים ובדפדפנים המודרניים שלהם הם לא יכולים לצפות בתכנים. גוגל לעומת זאת מתחייבת לתמוך בכל מערכות ההפעלה לדסקטופ, לאנדרואיד ול-iOS.
צפיה בטלויזיה
כפי שציינתי לעיל, כפתרון ראשוני YES יכולים להעלות לגוגל אפליקציה המאפשרת הזרמת כל הערוצים דרך האינטרנט באפליקציה ש-YES תשחרר. ישנם עשרות אלפי לקוחות של YES שכבר יש להם סטרימרים מבוססי אנדרואיד שיוכלו לצפות בערוצים דרך האפליקציה באופן תדיר או במקרה ויש להם תקלה או שיש תקלה ב-YES.
פתרון קבוע יותר יכול להיות בניית ממיר חדש שלשם שינוי יהיה מבוסס על גירסת Android TV הרשמית (לא האנדרואיד שנמצא בסטרימרים סיניים). במכשירים כאלו אין צורך בדיסק קשיח, עדכוני קושחה ואבטחה מתקבלים ישירות מגוגל ויכולים להיות מופצים ע"י גוגל או YES.
אחת הפונקציות היחודיות של Android TV היא ה-TIF שהוא מעין Tuner וירטואלי שיכול לקבל מספר ציודים נוספים בחיבור HDMI (או למכשיר או לטלויזיה) ומאפשר הקמת "ערוצים" כמו הקונסולות שיש ללקוח ומה שיותר חשוב – ערוצים דיגיטליים של YES כך שבמידה ויש תקלה – הלקוח יכול לעבור לדוגמא ל"ערוץ 2 דיגיטלי" בלי לריב עם הממשק. בנוסף – במכשירי Android TV יש DRM רמה 1 כך שניתן לשדר בהגנה מלאה אפילו שידורים ב-4K וכמובן שיש גם תמיכה מלאה ל-EPG (גם בעברית) באנדרואיד עצמו כך שהמעבר מבחינת תכנות מהמערכת הישנה לחדשה לא תצריך עבודה ענקית.
מה נשאר? העברת תכנים, בין אם VOD ובין אם בשידור ישיר, אך מכיוון שהזרמת מדיה של שידור ישיר תצטרך רוחב פס שגדול פי כמה וכמה ממה שקיים כיום ל-YES, שלא לדבר על שרתי הזרמה רבים – יהיה צורך בהשקעה כספית מאסיבית (ובהזדמנות אולי ב-YES ירדו מ-Silverlight? הפלטפורמה מתה, דפדפן Edge וכרום כבר לא תומכים בה) ולא בטוח שהמנהלים למעלה ירצו לשמוע את המחיר לכך..
הפתרון דווקא מגיע מכיוון הענן. לא, לא הענן של אמזון או מיקרוסופט, אלא דווקא הענן של Google. מדוע דווקא הענן של גוגל? מכמה סיבות:
- גוגל מאפשרת להצפין את התוכן והזרימה דרך ה-CDN שלהם. אחרי הכל, כך הם מוכרים סרטים וסדרות.
- גוגל היא ספק הענן היחיד הגדול שיש לו נקודות Edge בכל ספקי האינטרנט בארץ. כך שהשידור עובר מסלול קצר מאוד – מהספק אינטרנט של המנוי עד לסטרימטר/טלפון/טאבלט/ממיר.
- מבחינת עלויות .. טוב, לא נגלה, אבל אם מישהו מ-YES ירים טלפון לגוגל ישראל, הוא יגלה שהמחירים הרבה יותר נמוכים ממה שב-YES חושבים.
- יש תמיכת DRM מלאה בכל שלב, ואפילו תמיכה בזרימת וידאו ברזולוציית 4K פה בישראל.
לסיכום: חברת YES היקרה, אפשר להסתכל על הבעיה שצצה כבעיה מדאיגה, אך אפשר להסתכל על כך כהזדמנות לעלות מדרגה. אפשר לחלק את הפרויקט לכמה חלקים מבלי שאדון אלוביץ' יכנס לעצבים מהמחיר "שדרוג" ובמקביל אפשר גם לעקוף את המתחרים ממול.
מוגש כחומר למחשבה 🙂